Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 27. april 2019

Emne: ensomhed

Den 14. januar 2019 døde min mor på plejehjem.
Hun var svært dement med alzheimers. Hun havde boet 4,5 år på plejehjemmet.
I de 4,5 år har min far (86 år) trofast besøgt hende hver dag ca. 5 minutters gang fra sit hjem.

Jeg tror ikke, at han er ved at blive dement, men han er begyndt at gå over på plejehjemmet for at besøge mor. Han har på nuværende tidpunkt gjort det fire gange. Derovre får han selvfølgelig at vide, at mor ikke er der, og at hun er død. Han ringer så til mig eller min bror, når han kommer hjem, og er dybt ulykkelig over, at han er gået derover.

I dag måtte jeg skære alt om min mors død og begravelse 'ud i pap' for ham. Han påstår, at han ikke kan huske noget af det. Er det normalt? Er der noget, jeg kan gøre for at hjælpe ham?

Jeg har hængt en seddel på hans hoveddør, hvor der står, at han ikke skal gå på plejehjemmet længere, fordi mor er død.
Jeg synes ikke, han ellers er så glemsom, kun i forbindelse med min mor.

Han er hele tiden hjemme og vil ikke ud blandt andre mennesker, hvis han kan undgå det. Jeg synes, det er en svær situation - håber jeg kan få lidt hjælp 

venlig hilsen
LoneSvar fra DemensNet


Kære Lone.

Du fortæller om en rigtig svær situation, og det lyder, som om din far har brug for hjælp.

Det er ikke almindeligt helt at glemme, at man har mistet sin ægtefælle. Det behøver dog ikke at være tegn på en demenssygdom, men kan måske skyldes en depression. Hvis der er tale om en depression, er det vigtigt at få den rigtige behandling. Derfor bør din far søge læge, og allerhelst skal du tage med til lægen.

Det kan være fint at lave en mindebog om din mor, også med billeder fra begravelsen og hendes gravsted. På den måde kan din far blive mindet om livet med din mor og hendes bortgang.

Du fortæller at din far er meget ensom. Prøv at tage fat i kommunens hjemmeplejevisitation og forhør dig om, hvilke muligheder der er for aktiviteter for din far. Han har brug for et kærligt skub ud af lænestolen.

Har du brug for en snak og en uddybning, er du meget velkommen til at ringe til Demenslinien på 58505850.
Med venlig hilsen

Else Hansen
Demensfaglig rådgiver

Svaret blev lagt på DemensNet 20. maj 2019