Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 10. marts 2019

Emne: Diagnose

Min 80-årige mor har lige fået diagnosen Alzheimer med let demens. Jeg blev lidt forvirret, da jeg talte med neurologen - i forbindelse med at min mor ikke kan tåle medicinen - for her sagde hun følgende:

Alzheimer har godt tag i hende, om det tager 2, 3 eller 4 år kan jeg ikke side. Det kan jeg ikke få til at passe med let dement. Vil I forklare?

Billedbeskrivelse fra CT-scanning kommer lige her, hvis det er der der måske ligger en forklaring:

"Der er central og frontotemporal atrofi, MTA1 på begge sider. Der er kroniske iskæmiske læsioner periventrikulært. Der er intet rumopfyldende.
RD: 

Kroniske iskæmiske læsioner.
Central og frontotemporal atrofi"

Jeg kan mærke, at jeg har utrolig stort behov for helt konkret at vide og forstå, og har allerede en aftale med Demenshjørnet. Men lige præcis den formulering cykler rundt i min hjerne døgnet rundt, og fratager mig nattesøvnen.

På forhånd tak
DatterenSvar fra DemensNet


Kære Datter

Alzheimers sygdom kan forløbe meget forskelligt fra person til person. Jeg tolker, at antal år nævnt i spørgsmålet er til død? Hvis det er det, der menes, så kan forløbet jo være på op til 20 år eller mere. Lægen kan ikke sætte tid på. Derfor er de 2, 3 eller 4 år heller ikke et konkret bud femtiden, da du jo skriver din mor har Alzheimers sygdom i let grad. Det kan lige så vel være 20 år eller mere. Jeg er ret overbevist om, at det bare er eksempler på år.

På internettet kan man finde gennemsnitstal, hvor der angives 7-8 år fra diagnose til død. Men det er netop et gennemsnit, der også indbefatter patienter, der kommer sent til læge og som derfor er demente i moderat til svær grad når diagnosen stilles, og også patienter med et hurtigt sygdomsforløb (kan være døde af andre sygdomme).  

Beskrivelsen af CT skanningen giver ingen information i denne sammenhæng. At der står ”kroniske iskæmiske læsioner”, har ikke betydning i sig selv. Den beskrivelse kan dække over noget, der er meget småt og helt uden betydning – men som røntgenlægen selvfølgelig skal beskrive.

Det er måske værd at bemærke, at middellevetiden for danske 80 årige kvinder i gennemsnit er 9,5 år (altså inklusive de, der er raske som 80-årige).
venlig hilsen

Peter Johannsen


Svaret blev lagt på DemensNet 29. marts 2019