Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 13. februar 2019

Emne: Kørekort

Hej

Min far er 73 år og har Alzheimers sygdom. Han er moderat kognitivt svækket og lægen har for cirka 6 måneder siden vurderet, at han skulle have frakendt sin køreret. Min far har frivilligt afleveret sit kørekort, men derudover har hans kørevaner ikke ændret sig. Han kører bil, når han vil, og han reagerer med uforståenhed og indimellem vrede, når mine søskende og jeg taler med ham om, at han ikke må køre mere. 

Han mistede sin hustru for knap et år siden, så nu er vi børn de nærmeste pårørende, og han har brug for os. Derfor nytter det ikke, at han bliver vred på os, og derfor synes vi ikke, vi kan gøre mere ved sagen, end vi allerede har gjort. Vi ville aldrig kunne finde på at gemme hans bilnøgler, for han ville lede utrætteligt efter dem.

Mit spørgsmål er: Hvad kan vi gøre? Kan vi melde ham til politiet? Og dernæst: Er det strafbart at være vidende om, at en person kører bil ulovligt?

Med venlig hilsen Kristine T


Svar fra DemensNetKære Kristine


Tak for dit spørgsmål. 


Først og fremmest vil jeg sige, at det ser ud til, at I har gjort alt det rigtige, og det lyder til, at det er det helt rigtige, at jeres far har fået et kørselsforbud.


Det er altid en svær situation, når en person får kørselsforbud, da det kan være en stor del af personens identitet, og det kan være meget svært for de pårørende at tage den svære samtale, da der er mange følelse i klemme.


Derfor vil jeg anbefale jer at kontakte demenskoordinatoren i jeres kommune eller tage en drøftelse med den læge, som har udstedt kørselsforbuddet. I skal være opmærksom på, at lægen, hvis det vurderes nødvendigt, er forpligtet til at indberette sagen til Styrelsen for Patientsikkerhed, som efter omstændighederne kan gå videre til politiet. 


Demenskoordinatoren og lægen kan tage den svære samtale med jeres far, og demenskoordinatoren kan også støtte jer i, hvordan I skal håndtere situationen. 


I kan læse mere her:   https://www.alzheimer.dk/temaer-om-demens/koerekort/


Og I er også velkomne til at kontakte Demenslinien kl. 9-15 på tlf. 5850 5850


Med venlig hilsen


Søren Sørensen


Svaret blev lagt på DemensNet 25. marts 2019