Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 20. januar 2019

Emne: Ændret søvnbehov

Hej,

Min mor fik konstateret Alzheimers, da hun var i starten af tresserne. Hun er i dag 73 år.

Min far har på det seneste lagt mærke til en ændring i hendes søvnrytme. Hun plejede at stå relativt tidligt op - mellem kl. 7 og 7.30 hver dag og er altid gået i seng omkring midnat. Nu er hun begyndt at gå tidligere i seng, samtidig med at hun først står op omkring kl. 9-9.30. Hvis min far forsøger at prikke til hende inden, er hun meget vrissen og trækker dynen op over hovedet. En adfærd hun normalt heller ikke har haft. Når hun først er stået op, er der ikke noget overhovedet.

Hun er også begyndt at falde i søvn i løbet af dagen, hvilket jeg også har oplevet de sidste gange, jeg har besøgt dem, hvor hun har siddet og sovet, mens vi har drukket kaffe og snakket.

Situationen gør min far lidt ked af det og bekymret. Han er i tvivl om, hvorvidt dette "blot" er en del af hendes sygdomsforløb, eller om der er noget, han skal være ekstra opmærksom på eller bekymret omkring?

Med venlig hilsen
Den bekymrede søn


Svar fra DemensNet


Kære Spørger,

Generelt har personer med Alzheimers sygdom et større søvnbehov end hvis man ikke har Alzheimers sygdom. Du beskriver at din mor tidligere havde omkring 7 til 7,5 timers nattesøvn. Det er generelt meget lidt, hvis man har Alzheimers sygdom. Jeg forstår også, at din mor har haft Alzheimers sygdom i 10 år eller mere. 

Jeg tænker, at det øgede søvnbehov er kommet langsomt, uden at det har relation til “andet”. Andet kan i denne sammenhæng være nyopståede andre sygdomme eller ændring i anden sygdom, (fx sukkersyge, hjertesygdom ogstofskifte), og “andet” kan også være i relation til eventuel ny eller ændret medicin.

Men er søvnbehovet kommet langsomt og uden relation til andet, må man nok konstatere, at det er Alzheimers sygdom, der gør det.
venlig hilsen

Peter Johannsen

Svaret blev lagt på DemensNet 29. januar 2019