Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 13. september 2018

Emne: APOE 4/4

Kære Brevkasse

I forbindelse med et forhøjet kolesterol tal har jeg desværre fået konstateret, at jeg er bærer af et APOE 4/4 gen. Pludseligt er mit fokus skiftet fra en interesse for hjerte/karsygdomme til Alzheimers.
Jeg har de sidste dage læst en del artikler om emnet, men mangler viden om min sandsynlighed for at få sygdommen ved forskellige aldre.
Nogle steder læser jeg at min sandsynlighed for at få sygdommen er 10 gange højere end gennemsnittet i befolkningen, men det kan ikke være en konstant størrelse uafhængigt af alder.
Findes der en undersøgelse der viser sandsynligheden ved feks 60, 65, 70 osv for normal befolkningen og dem som er bærer af APOE 4/4?
Da jeg endnu ikke er fyldt 60 år, finder jeg informationen er meget vigtigt, da den vil afgøre hvordan jeg vil bruge de næste 5-10 år af mit liv. Skal jeg stoppe med at arbejde og nyde lived med rejser osv eller skal jeg bare fortsætte mit nuværende arbejdsliv og satse på en lang og lykkelig pensionist tilværelse.
Jeg håber meget i vil hjælpe mig, det fylder en hel del for mig.


Svar fra DemensNet

Kære Spørger,

Svaret på APOE-gentesten bør ikke få dig til at ændre dit liv, udover almindelige råd om sund livsførelse. I den sammenhæng er: ”hvad der er godt for hjertet”, er godt for hjernen. Det gælder rygning, alkohol, kost og motion.

Det er rigtig at hvis man har arveanlægget APOE 4/4 så har man en øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom. Hvis man bliver 70 år gammel er risikoen op til omkring 50%. Det betyder jo så også, at der er over tid er større sandsynlighed for ikke at få Alzheimers sygdom end for at få det. Derfor bør den test - efter min mening - i sig selv ikke få dig til at lægge dit liv om. 

I Europa anbefales den test ikke taget ved almindelig demensudredning eller opfølgning, da den i praksis ikke har konsekvens for diagnose eller behandling. Den kan hverken be- eller afkræfte en diagnose. Testen har betydning i visse typer forskning, og det ser ud til at den i fremtiden måske kan have betydning for hvordan man reagere på nye typer af anti-demensmedicin, der er ved at blive udviklet. Men det er fremtid. I USA er holdningen ofte at testen tages, men igen vi er mange fagfolk, der ikke kan se meningen i det, da den ikke hjælper med at stille en korrekt diagnose og fordi den ikke har betydning for behandling, sådan som tingene er i dag.

Nu ved jeg ikke i hvilken sammenhæng du har fået taget den test? Om det har været en del af noget forskning, eller om det er en test, du selv har købt (hvilket jo kan gøres på Internettet og med prøver og svar per post). Hvis der har været fagfolk med i forbindelse med testen, anbefaler jeg at du får en snak med dem om hvordan og hvorledes, de ser på den test.

Som sagt bør testen i sig selv ikke få dig til at lægge dit liv om. 

Venlig hilsen

Peter Johannsen

Svaret blev lagt på DemensNet 14. september 2018