Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 8. juli 2018

Emne: Værgens rolle

Hej med jer

Min mormor er kommet på plejehjem efter en lang periode med at have levet med begyndende demens i eget hus, til hun ikke kunne varetage noget selv. Hun er nu flyttet og hun trives heldigvis og er ved godt mod og vi besøger hende så tit vi kan alle sammen.

Min moster og min mors mand er værger for min mormor. Min mor og moster er siden blevet uvenner fordi de ikke er enige i hvordan mormors ejendele osv. skal behandles. Min mor vil gerne have mormors ting gemt og opbevaret og nogle af tingene har hun allerede placeret i mormors nye bolig til minde om det hun har kært.
Min moster har desværre givet fremmede lov til at gå ind i min mormors hus og afhente møbler, service, haveredskaber, tæpper, billeder, lamper osv. uden den anden værges vidende - må hun det?
Hun har også solgt mormors bil og har derefter selv overført pengene til egen konto som betaling for alt det hun gør i mormors sted - det synes jeg simpelthen er forkasteligt, de burde blive på min mormors konto, da det jo var hendes bil?
Mormor er jo ikke gået bort, hun er blot flyttet. Må man som værge helt selv bestemme hvad man gør ved hendes ejendele og økonomi? Mormor ved selvfølgelig ikke noget da hun har nok i at få sin hverdag til at fungere og min mor og hendes mand vil ikke gøre hende urolig og ødelægge hendes forhold til moster - også selvom vi er dybt skuffede over hende.

Jeg havde måske en forventning om at, hvis der er flere værger, så skulle de være enige om hvad der bliver gjort?

Jeg elsker min mormor, hun er og har altid været hele familiens matriark og holdepunkt og jeg er stolt af hendes livsglæde trods modgang - derfor piner det mig virkelig at man kan behandle hende og hendes livshistorie så skødesløst.

Kan min mors mand gøre noget som helst? Jeg er ikke interesseret i en familiestrid, men jeg tør ikke tænke på hvad der vil ske hvis mormor i et minuts klarhed finder ud af hvad der er sket..

Hilsen det fortvivlede barnebarnSvar fra DemensNet


Kære spørger


Som værge har man pligt til at holde egen formue adskilt fra værgegives formue.

der må således ikke overføres penge til egen konto, og der er helt klare regler for hvad man kan vederlægges med som værge.

hvis I vil gå videre med spørgsmålet skal I henvende jer til Statsforfatningen og bede dem udpege en uvildig værge. Det er dog en tung veja t gå, så bedre at finde en mindelig løsning.

jeg mener, at det årlige værgehonorar ligger på ca. 9.000 årligt.

Med venlig hilsen
Poul Jost, advokat

Svaret blev lagt på DemensNet 23. august 2018