Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 8. januar 2018

Emne: Prostata cancer/alzheimers

Hej
Min mand på 70 år fik i april 2017 diagnosen Alzheimers. Det har været en lidt hurtig udvikling. Han får denepenzil 10 mg. Vi har nu fået en god og rolig hverdag med de udfordringer der medfølger. Så alt i alt går det godt.
Han har jævnligt fået tjekket sit bsa tal, og på de sidste tre måneder viste det sig så at tallet var fordoblet fra 20 til 40. Vi har nu fået svar på biopsi der viser en cancer. Mellem stadie med 8 på skalaen. Altså snerper det jo opad mod noget alvorligere udvikling. Den er kun i selve prostata.
Vi ved at en prostata cancer kan forløbe forholdsvis fredeligt, og ofte uden behandling. Lægerne har listet medicinsk beh op for os. Der er jo nogle bivirkninger ved det.
Det er så her vores dilelemma er. Hvordan vil en behandling påvirke hans Alzheimers. ? Lige nu er vi nok enige om at det måske er bedre ikke at behandle . Nyde den tid der går godt, og så ellers få lindrende beh når tid er. Min mand udtrykker klart at han ikke ønsker at ende med endnu en sygdom der belaster demensen. Ej heller nogensinde at ende som "grøntsag". Så hellere ende sit liv et par år tidligere.
Han blev indlagt akut i julen med høj feber. En infektion i forbindelse med biopsien. Det gav os et hint om at det var en voldsom oplevelse for ham at blive indlagt, og blive trukket ud af sine faste rammer, og udenfor han tryghed zone.
Alligevel sidder der en tvivl i mig. For havde han ikke Alzheimers, ville vi vælge beh.
Jeg har selv arbejdet i ældreplejen i rigtig mange år. Har set mange tilfælde hvor der er blevet behandlet på div sygdomme, og hvor meget det skubber til en demens i negativ retning.
Vi skal på sygehuset på torsdag, hvor vi så skal tage stilling til hvad vi vælger.
Kan lægepanelet gøre mig lidt klog på mit dilelemma.
Mvh Sonja


Svar fra DemensNet

Kære Sonja,

Både prostatakræft og Alzheimers sygdom er sygdomme, der kan udvikle sig meget forskelligt fra den ene person til den anden. For begge sygdomme gælder, at det kan være et langsomt eller et hurtigere forløb. For Alzheimers sygdom kan der i perioder komme en forværring, men det betyder ikke, at sygdomme ikke kan ”gå i stå” i en efterfølgende periode. Så I kan ikke bruge det tidligere forløb til at spå om fremtiden. Du skiver ikke noget om hvor i forløbet din mand er. Samlet set kan det således være, at I skal planlægge mange år frem. Lidt det samme gælder prostatakræft – at der kan være perioder med stilstand. Episoden med indlæggelse i forbindelse med en infektion efter vævsprøven i prostata, lyder som om der tilstødte et såkaldt delir (”forvirrings episode”). Det kan komme i også uden Alzheimers sygdom. Det betyder at det ikke er giver at noget lignende vil genopstå. Delir kommer mere af en infektionen end af en indlæggelse. Endeligt er det meget sandsynligt, at den behandling, der er mod prostatakræften, overvejende vil være ambulant. Inden I tager en beslutning om at fravælge behandling for prostatakræft, anbefaler jeg jer, at I får en grunddig snak med de læger, der tager sig af behandlingen, og at I fremlægger de samme overvejelser og spørgsmål, som du har gjort her. Personligt tror jeg, at jeg ville vælge behandling, da de forudsætninger om fremtiden, du har beskrevet i spørgsmålet, meget sandsynligt ikke kommer til at blive sådan.

venlig hilsen

Peter Johannsen

Svaret blev lagt på DemensNet 5. februar 2018