Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 9. august 2017

Emne: Viljetestamente

Min oldefar og farfar endte deres dage på Sankt Hans. Diagnoserne kender jeg ikke, men har hørt, at i hvert fald min farfar ikke længere kunne kende min farmor, trods mange år sammen og 9 børn.

Min sidstlevende onkel på 74 og to fastre er alle ramt af demens (aner ikke hvilken slags).

Af samme årsag taler min far og jeg om, at vi nok er i en risikozone, og derfor gerne vil prøve at sikre os selv og hinanden bedst muligt.

Jeg har hørt, at man kan oprette et vilje-testamente, således at jeg på en eller anden måde kan træffe beslutninger for min far om fx bolig, hvis han rammes og ikke længere er i stand til at tage vare på sig selv. Eller om lægehjælp etc. Min far er ugift, og jeg er eneste barn.

Hvordan sikrer vi bedst, at jeg kan få lov til at hjælpe ham - også med beslutninger som nævnt ovenfor? Jeg ved jo desværre, at det ikke altid er helt nemt at få talt om disse ting, hvis først demensen sætter ind, så vi vil gerne have drøftet så meget som muligt nu her, hvor der heldigvis ikke er tegn på demens.


Svar fra DemensNet

Kære Spørger

Tak for din spørgsmål, hvor du spørger om det er muligt at oprette et dokument, så du kan hjælpe din far med at træffe beslutninger om økonomiske og personlige forhold, hvis han på et tidspunkt ikke længere selv kan.

Indledningsvist vil jeg starte med at sige, at det er rigtig godt, at I allerede nu overvejer disse ting. En sådan beslutning kræver nemlig, at man har sin retlige handleevne i behold. Det betyder kort sagt, at en af betingelserne for at udarbejde et sådant dokument er, at man forstår hvad det handler om, hvad man siger ja til og hvad konsekvenserne er.

Det er muligt at udarbejde det man kalder en fremtidsfuldmagt. Det er en fuldmagt som træder i kraft, når eksempelvis din far ikke længere selv kan varetage personlige og økonomiske forhold.

Fremtidsfuldmagterne kan alt efter hvad din far ønsker gælde på både det økonomiske område og på det personlige område - altså det som du efterspørger. 

Du skal være opmærksom på, at det ikke er muligt at umyndiggøre en person på det personlige område - det betyder, at du eksempelvis ikke med en fremtidsfuldmagt i hånden kan tvinge din far til at flytte i plejebolig. Du kan dog hjælpe ham, hvis han ikke modsætter sig. Hvis din far modsætter sig flytning, skal man i stedet bruge de muligheder der findes i servicelovens § 129, stk. 1.

Folketinget har vedtaget lov om fremtidsfuldmagter, som giver borgerne mulighed for at oprette fremtidsfuldmagter via nem-id. IT-systemet der skal sikre dette, er desværre ikke i drift endnu, men det forventes, at det sker i løbet af 2017. Det skal registreres i fremtidsfuldmagtsregistret via tinglysningsrettens internetportal.

Hvis du har lyst til det, kan du læse Justitsministeriets nyhedsbrev om fremtidsfuldmagter her (det er en meget teknisk gennemgang, så det kan være svært at læse): http://justitsministeriet.dk/nyt-og-presse/nyhedsbrev/2016/nyhedsbrev-nr-483-af-10-juni-2016

Alzheimerforeningen vil på deres hjemmeside www.alzheimer.dk og facebook siden "Demens er noget vi taler om", bringe en nyhed når vejledningen til fremtidsfuldmagten er klar brug.

Jeg håber, at det har givet svar. 

I forhold til arvelighed m.v. er du velkommen til at kontakte Alzheimerforeninges rådgivningstelefon Demenslinien på 58 50 58 50. De har åbent mandag-fredag kl. 9-15. Det er gratis og du kan ringe anonymt.

Med venlig hilsen

Søren Sørensen 

Svaret blev lagt på DemensNet 17. august 2017