Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 1. januar 2016

Emne: Kan man flytte en råber

Jeg har for 7 måneder siden søgt om flytning for min far fra et plejehjem til et andet. Der skulle angiveligt være op til 2 års ventetid på plads andet sted.

Han er nu blevet "råber", hvilket irriterer øvrige beboere og også personale.

Han var ikke "råber" da flytningen blev søgt.

Mit spørgsmål er: vil en råber kunne klare flytning til andet plejehjem.


Svar fra DemensNet


Kære Spørger


Det gør mig ked af at høre, at din far er blevet ‘en råber’. Det betyder, at han har det dårligt, og sandsynligvis har haft det længe. Der sker ofte det, at når en borger begynder at råbe, så får borgeren mindre opmærksomhed, og han/hun bliver måske isoleret fra de andre beboere. Det vil kun forværre tilstanden. Det kan være meget svært at få ‘råberiet’ til at forsvinde eller blot mindskes.

Det skal altid grundigt undersøges, hvorfor ‘råberiet’ er opstået. Det kan være fysiske gener, fx smerter. Derfor skal en læge tilse din far og undersøge ham. Husk at tage højde for tidligere lidelser, som nu kan give gener.
Det skal også undersøges, om hans seng og stol er gode nok, og det skal sikres, at han skifter stilling i løbet af dagen. Hvem vil bryde sig om at sidde i den samme stol og i den samme stilling hele dagen?
Det skal også vurderes, om din far får sine sociale behov opfyldt. Det kan godt være, at han ikke kan deltage i samtaler, men at holde i hånd og tale til/med ham kan være det, som betyder, at han ikke føler sig så alene.
En par af mine kæpheste kommer nu: Får din far tilstrækkeligt med mad? Er måltiderne fordel fornuftigt på døgnet? Mange borgere på plejehjem får mad kl. 10, kl. 12, kl.17 og først igen næste dag. Det er ikke en god kost- og ernærningpolitik!
Fryser han? Han er stillesiddende, så der skal ekstra tøj til at holde temperaturen. Bliver han overstimuleret af et tv eller radio, der kører løs hele dagen med for ham intetsigende musik og udsendelser? Sidder han et sted, hvor der kommer mange forhastede mennesker forbi hele tiden? Sidder han med ryggen til og er det godt for ham?

Nu til dit spørgsmål: Enhver borger på et plejehjem har ret til at søge om at flytte til et andet plejehjem i Danmark. Borgeren skal dog selv kunne give samtykke i flytningen. Hvis det ikke er tilfældet, skal kommunen behandle sagen efter lov om magtanvendelse. I så fald skal kommunen sikre, at det sted, hvor din far bor nu ikke kan sørge tilstrækkeligt godt for ham, og at det nye sted er bedre egnet end det nuværende. Dårlig pleje er ikke et argument i sig selv!

Jeg håber, at din far kan få det bedre, uanset hvor han kommer til at bo.

Med venlig hilsen

Susanne Kaagaard
Psykolog

Besked fra redaktøren: Kære spørger. Husk at du også altid er velkommen til at ringe til Demenslinien på tlf. 58 50 58 50. Her sidder der demensfaglige rådgivere klar til at give rådgivning mandag til fredag fra kl. 9-15 og torsdag helt til kl. 18. Det er gratis at ringe dertil, og du kan være anonym.

Svaret blev lagt på DemensNet 5. januar 2016