Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 4. april 2014

Emne: flytning til andet plejehjem?

Jeg overvejer at flytte min demente(blodpropsdemens) mor på 81 år fra hendes nuværende plejehjem til et plejehjem 200 m fra hvor jeg bor. En flytning vil betyde, at vi kan ses mere og nemmere, og den anden grund er, at der har været tre episoder af omsorgssvigt på det plejehjem hun bor på (de har to gange glemt at tage hende op og hun lå stadig i sengen kl 9.30, da jeg kom, og en anden gang sad hun og græd på toilettet, fordi ingen kom og hjalp hende). Hun er kørestolsbruger og derfor ikke mobil selv - og dermed dybt afhængig af omsorg og pleje.
Der er eferhånden få ting, der giver min mors liv værdi, og det er sikkert at samvær med famlien er det, der betyder mest for min mor. alligevel tænker jeg at en flytning måske vil være rigtig hård for hende, så jeg er rigtig meget i tvivl om jeg skal tage skridtet.
På den anden side er det ikke blot et spørgsmål om at holde hende i live, men om at det liv, der er tilbage, skal være godt.
Hvad tænker du?
bh
Pernille


Svar fra DemensNet

Kære Pernille

Min erfaring er, at når en dement person flyttes, kan der opstå forvirring. Hvis det dog plejemæssigt og omsorgmæssigt er til et bedre sted, vil det der vindes hurtigt opveje en forvirringsperiode.

Hvis din mor kan få mere omsorg og besøg, så vil det gøre hende godt. Hvis du har mulighed for at tage et par fridage omkring indflytningstidspunktet for at være hos hende, så vil det være anbefalelsesværdigt.

Du skriver, at personalet har glemt at tage hende op inden 9.30. Nu kender jeg ikke graden af din mors demens, men du skal være opmærksom på, at jo længere henne i demensforløbet din mor er, jo mere hvile har hun brug for. I de senere forløb af sygdommen vil den syge være sengeliggende det meste af dagen, og det er nødvendigt for plejepersonale og familie at respektere det øgede hvilebehov. Det kan også være omsorgssvigt at forvente for meget af den syge, fordi de så presses ud over det de egentlig magter.

Jeg håber, at du finder den løsning, der er bedst for din mor. En sidste ting, i følge loven skal din mor give sit samtykke til en flytning. Hvis hun ikke kan eller vil, skal kommunen behandle flytningen efter Servicelovens paragraf 129.

Venlig hilsen

Susanne Kaagaard

Psykolog


Svaret blev lagt på DemensNet 25. april 2014