Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Brevkasse

Spørgsmål indsendt 16. april 2008

Emne: Hjælp, aktiviter til demente borgere!!

Hej...

Jeg er igang med social og sundhedsuddannelsen, og skal have 5 fordybelsesdage, hvor jeg har valgt at skrive om "aktiviteter til demente borgere".

Jeg kunne godt bruge lidt hjælp, da jeg har en borger med et meget svært kommunikationsproblem. Borgeren har en meget svækket hørelse, har stort set ingen også er hun ordblind. Jeg synes hun er en meget spændene borger, da der er meget læring i hende.

Jeg kunne godt tænke mig at få nogle gode muligheder til nogle aktiviteter jeg kunne lave sammen med hende?

Med venlig hilsen
Camilla


Svar fra DemensNet

Kære Camilla!

Hvor er det dejligt at høre, at du har valgt at fokusere på aktiviteter!

I forbindelse med din opgave, har du valgt en kvinde, som du beskriver ud fra hendes problemer med at kommunikere. Ud over dette problem, har hun også et demenshandicap. MEN der er uden tvivl også en hel masse ressourcer hos kvinden. Det er vigtigt, at du fokuserer på, hvad hun er god til, hvad der i dagligdagen optager hende, og hvad der har haft betydning for hende gennem hendes liv. Det er nemlig her, du skal inspirere til aktiviteter som giver mening for lige præcis denne kvinde.

Jeg forstår naturligvis godt, at hendes dårlige hørelse, og det at du ikke kan skrive beskeder til hende, kan begrænse mulighederne. Men hun kan formodentlig se, smage, føle på kroppen samt dufte/lugte. Så her må du gå på opdagelse i mulige aktiviteter. Da jeg ikke kender kvindens livshistorie, bliver følgende skud i tågen, som måske kan inspirere dig til at lede videre, indtil du rammer det rigtige.

Måske kan I kigge billeder sammen, enten fotos eller billeder i bøger evt. med relevans til hendes barndom, ungdom. Her kan du evt. bruge bøger i serien: "Danskernes egen historie" af Jacob Ludvigsen. Eller "Tilbage til 60'erne" af Ove Dahl. I disse bøger er der et stort billed-materiale som genkendes og sætter tankerne i gang hos alle personer over 50 år.

Du kan også "lede" lidt i de gode, gamle lege. Måske hun vil være med til at kaste bold/ramme bold i kurv eller andre små konkurrencer. Du kan tegne en hinkerude op på gulvet og selv hoppe først. Måske griner hun bare ad dig, måske får hun selv lyst til at bevæge sig ind i hinkeruden.

Du kan blive inspireret til forskellige konkurrencer/lege i bogen: "Familines bog om lege og traditioner" af Erik Lønholt.
Måske kvinden har ressourcer i behold omkring huslige gøremål. I kan bage en kage, vaske op, pudse kobbertøj, lægge vasketøj sammen eller pudse sko.

Hvis du fornemmer, at hun ikke forstår, hvad det er, du vil have hende til at gøre, er det altid en god idé, at du selv gør det. Som eksempel på dette, kan du byde hende din arm. Sammen går I i køkkenet. Her har du sat skål, røreske, mel, gær etc. frem. Du hælder ingredienserne sammen, begynder at røre og byder nu kvinden røreskeen. Dette er en meget konkret måde at spørge hende på, om hun har lyst til at røre. Dette princip kan du bruge omkring hende i mange situationer. Det hjælper hende til at forstå uden at kunne høre dine ord. Altså vis hvad du mener.

Måske er kvinden meget svækket af demens, og det kan være vanskeligt at få hende til at finde mening i det, du viser hende. I så fald kan du arbejde primært med stimulation af sanserne. Her kan du søge efter noget, som giver kvinden "nydning". Nydning er en tilstand, som ikke kræver en velfungerende hjerne. Det er en tilstand, hvor man ikke tænker over tingene, man giver nærmest slip på sin hjerne og er bare i situationen.

Du kender det fra dig selv, måske når frisøren masserer ens hovedbund, eller solens varme stråler mærkes på kroppen, eller nogen gider nusse ens tæer osv. Du kan prøve at lave et varmt fodbad, stille det foran kvinden, evt. tage egne sko og strømper af, pege på hendes fødder...og hvem ved, det er måske lige netop et varmt fodbad, som giver hende nydning. Eller det er vind i håret, duften af tang eller kogler, som du tager med til hende, eller smagen af rustne søm med salmiakpulver, eller... Begrebet nydning er beskrevet i bogen: "Demens og aktiviteter i et livshistorisk perspektiv" af undertegnede.

Ja, som du nok kan fornemme, så er der to vigtige fokusområder, når det handler om at finde frem til aktiviteter hos personer med demens: Livshistorien og at "gå på opdagelse" i personen. Prøv - kig godt efter hvordan hun reagerer, hold op med det som ikke dur, dyrk det som dur.

Jeg vil ønske dig held og lykke med både din opgave, samværet med kvinden og resten af din uddannelse.

Venlig hilsen
Ergoterapeut Mette Søndergaard

Svaret blev lagt på DemensNet 21. april 2008