Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Læs blog

Samtale i farver

Et indlæg i "Den vanskelige samtale"
Skrevet af lone1954 19. maj 2015 11:23

Nogle samtaler er triste og grå, andre samtaler er glade med kolorit på. Netop nu er der glæde og masser af farver i de samtaler, jeg fører med min mor. Det danske forår er uovertruffet i sin rigdom på farver. Rapsmarkerne står i meget skarpt gult godt suppleret af mælkebøtter i vejkanterne, kirsebærtræernes rosa er bedårende, klokkeskilla danner blå tæpper, hyacinter står i regnbuens farver og træers og buske lysegrønne løv lyser op overalt. Min mor elsker de mange farver og bliver i godt humør af dem! Og igen og igen kommenterer hun på dem, når vi kører eller går ture sammen, og hun nynner! De udendørs farveoplevelser skal imidlertid kompensere for de indendørs mangler på samme. Min mors plejehjem er desværre et af dem, der ikke er fulgt med tiden, og hvor gangarealernes og opholdsstuernes vægge, lofter og gulve er holdt i lys beige og hvidt. Ud over et kedeligt og institutionspræget look, er dette farvevalg uheldigt, idet man ved, at det direkte medvirker til at mindske dementes orienteringsevne. Ifølge bl.a. den svenske farveforsker Helle Wijk, kan demente i lang tid bibeholde evnen til at opfatte farver, både når det gælder farvers navne, farveforskelle, foretrukne farver osv. Kulører og farvekontraster kan adskille og fremhæve rums og gangarealers forskellige elementer og funktioner. Og så ved man også, at farve er en vigtig faktor for trivsel og livskvalitet. Nu og da dukker der blomster og potteplanter op i opholdsstuen på min mors afdeling. Farverne vækker glæde blandt beboerne, ingen tvivl om det! I hvert fald i de dage der går, indtil de henstår grålige og kedelige, fordi ingen er i stand til eller har tid til at vande. De positive signaler om frodighed og vækst konverteres til vissenhed og forfald, og hvem har lige brug for det? I dag kan man fremstille naturtro kunstige blomster. De koster ganske vist lidt mere end de ægte, men til gengæld holder de sig ikke så lidt bedre uden vand :-). Hvad nu hvis dementes familiemedlemmer gik sammen om at splejse til kunstige planter og blomster i forskellige farver? Eller hvad hvis der fandtes forhandlere af kunstige planter, der kunne tænke sig at donere nogle af deres kulørte produkter til triste demensafsnit på plejehjemmene? For nogle år siden var der en kampagne, der gik ud på at forskønne bydele med forskellige former for doneret farvelægning. Hvem ved, måske der findes et par producenter af maling, der på samme vis kunne tænke sig at skabe liv og opmuntring på farveløse plejehjem? Eller måske kunstmalere med filantropisk sindelag kunne male direkte på de blege og kedelige vægge og give beboere og deres pårørende noget farverigt at kikke på og spændende at snakke om på deres gåture rundt på plejehjemmene? Forleden gik min mor og jeg en tur i den lokale park. Ikke ganske uden risiko for parkens andre besøgene, og i sin spontane begejstring for farverne, svingede min mor igen og igen sin stok mod den blå himmel og det lysegrønne løv :-) Måtte det aldrig blive vinter! Mvh, Lone


 

Kommentarer fra andre brugere :

I ovenstående indlæg foreslår jeg os pårørende – og måske specielt de af os, der har vores jævnlige gang på plejehjemmet – at bidrage lidt til at højne hyggen på de demensafsnit, hvor den har ringe kår.

Jeg har lige bidraget med disse lys til min mors afdeling:

http://www.froetorvet.dk/product/led-lys-3-lanterner-i-mosaik-10-cm-hoeje-og-5-cm-bred-3315/

De kan varmt anbefales. Også fordi de bruger led-lys, så ingen kan komme til skade.
At min egen mor ville kunne lide dem, var jeg ikke et sekund i tvivl om, da hun jo elsker farver.
Men jeg er glædeligt overrasket over, at selv nogle af de dårligste beboere har bemærket lysene,hvoraf jeg har sat tre på hvert at de to spiseborde. Og jeg selv glæder mig over lysene, når vi drikker kaffe, og nyder deres hyggegivende effekt.

Jeg vil dog anbefale, at man bruger en god kvalitet led-lys, da glasset er tykt, og lyset skal
kunne ses igennem det.

Mvh,
Lone

Skrevet af  lone1954, 16. juli 2015 11:42