Kun ved hjælp af bidrag kan vi fortsætte og styrke arbejdet med Demensnet.

Læs blog

Social isolation

Et indlæg i "Soccail isolation"
Skrevet af 2404 4. juli 2013 08:29

Indtil min mand for nylig er flyttet på plejehjem har vi i de sidste år med Parkinsons Sygdom og Demens oplevet den meget omtalte sociale isolation, som kan være en følgesvend. Patienten mærker måske ikke så meget tomheden som man som pårørende oplever. Her må pårørende forstå, at andre "almindelige" raske mennesker ofte ikke ved, hvordan de skal tackle en syg der har mistet evnen til at kommunikere med sproget. Pårørende må forstå at tage mod hjælp og give slip på plejeopgaverne i tide , så man ikke havner i statistikken med oversygelighed og overdødelighed for pårørende til kroniske syge. Omvendt opstår der et meget stort savn og tomrum og i situationen har pårørende brug for mere støtte til at bearbejde sorgen og adskillelsen . Det slutter jo ikke ved plejehjemmets dør. Samtidig med at afhængigheden og plejeopgaverne overtages af andre skal pårørende genfinde et liv der helt har været på den syges præmisser - måske i mange år. Det er et overset problem , for hvor kan man forvente hjælp. Omgivelserne ser det kun som en stor lettelse at blive " fri" , men følelserne er i klemme og den sorg ved at miste sin livs kærlighed samtidig med hans krop stadig er der , mens forstanden svinder bort er svær at håndtere.


 

Kommentarer fra andre brugere :

Kære 2404
Jeg tror, at dét, som vi, der har demente ægtefæller, har så frygteligt svært ved at få andre til at forstå, er, at vi er i sorg.
At vi græder indvendigt, fordi vores kærlighed, vores eneste ene ikke er her mere.
Og det er den sorg, som vi ikke får støtte i. Det er nok derfor, jeg føler mig så uendelig ensom.

Og den dag, hvor han så virkelig ikke er der mere, så vil folk støtte os - for nu er han jo borte. Men i virkeligheden føler viså i den situation skyldige, fordi den endelige afslutning ikke udløser sorg, men derimod lettelse.

Du spørger: Hvor kan man forvente hjælp? Jeg ved det ikke. Jeg har ikke fundet den. Desværre.

Kærligst
EllenMarie

Skrevet af  EllenMarie, 30. juli 2013 18:56